Забележителности

Забележителности

Семеен хотел „При Вергил“ е идеално място за отсядане и отправна точка за посещения в региона- Седемте Рилски Езера, Водопадите Скакавица и Горица, Урдини езера, Връх Кабул и още много уникални маршрути за планински туризъм, а за любителите на минералните басейни – на 7 минути пешеходно разстояние е уникалният басейн Аква Клуб Котвата – работещ целогодишно.

Седемте Рилски езера

Седемте рилски езера безспорно са една от най-впечатляващите природни забележителности на Балканския полуостров. Едно приказно място, което си заслужава да се види. Красотата им привлича не само хиляди български и чуждестранни туристи.Всяко едно от езерата има собствено име, в зависимост от формата и особеностите си. Най-високо разположеното езеро е Сълзата. То е наречено така заради кристално чистите си води. Следва Окото – с характерна овална форма и наситено син цвят при добро време. Под него е Бъбрека – вглеждайки се във формата му, човек не може да измисли по-точно наименование на това езеро. Следващото езеро е Близнака – широко и стеснено по средата като пясъчен часовник, в безводни години се стопява до две по-малки езерца, откъдето идва и името му. По-надолу по пътеката се намират Трилистника и Рибното езеро. Най-ниско разположеното езеро – Долното, дава началото на река Джерман.

Водопад Скакавица

Водопад Скакавица е най-високия водопад в планина Рила. Намира се до хижа Скакавица. Височината на водния пад е около 53 метра, с което водопадът се нарежда на трето място в България. Той е обявен за природна забележителност през 1968 година. Водопадът се образува от реда Широки дол – десен приток на река Струма. Водите на потока, който образува водопад Скакавица се формират западно от него от карстови извори. Преди милиони години земната кора се е пропукала и е създала висок праг, който постепенно се е превърнал във висока тераса, от която пада водопада сега. Тази тераса се издига при голям меандър на река Струма в Земенския пролом. Водите на водопада са формирали по пътя си корубести стъпала.

Връх Харамията

Връх Харамията (2465м), наричан още Църната скала и Хайдута е разположен в Дамгския дял на Северозападна Рила на хребета, който се спуска на север от местността "Раздела" на билото при вр. Дамга (Вазов връх). Този хребет отделя Седемте рилски езера от Харамийските езера. От запад Харамията се вижда като впечатляваща пирамида с отсечени склонове и назъбени ръбове. Западната стена се спуска чак до езерото Близнака и е достъпна само за опитни алпинисти. От изток върхът е по-полегат.

Гейзера-Фонтан

„Гейзера - фонтан" в гр. Сапарева баня е изригнал за първи път през 1957 при сондаж между планината и котловината при хидрологични проучвания на 73 м дълбочина. Минералната вода извира естествено на височина 18 м. като температурата при неговия извор е 103°, което го прави най - горещият в Континетална Европа, с няколко градуса повече от италианските Софиони и Джуржитела. Характеризира се като хипертермална, слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна, натриева, флуорна, силициева и сулфатна вода. Водата е бистра, безцветна, с миризма на сероводород.

Резервация

Наш служител ще се свърже с Вас за потвърждаване на резервацията.